14+1 tipp hasfájás ellen

Az anyaméhben a magzat bélrendszere természetesen steril. A bélflóra kialakulása már a születés pillanatában megkezdődik: amikor a gyermek áthalad a szülőcsatornán, az anya hüvelyében és a környezetében lévő baktériumok bejutnak a szervezetébe, és megkezdik a normál flóra kialakítását.

Azoknál a csecsemőknél, akik császármetszéssel jönnek a világra, vagy életük kezdeti szakaszában antibiotikumos, esetleg inkubátoros kezelésre szorulnak, ez a folyamat heteket vagy akár hónapokat is késhet, és nem mindig tökéletes.

A gyermekorvosok eme 3-as szabály érvényesülése esetén tekintik kólikásnak a hasfájást, ha:

  • egy 3 hónaposnál fiatalabb
  • legalább a hét 3 napján
  • naponta 3 óránál többet sír

Fontos kritérium, hogy a baba az orvosi vizsgálat szerint egészséges, és a sírásnak nincs különösebb oka, nincs szervi oka, nincs bekakilva, nem éhes, nincs melege, nem fázik, stb…

A kólika jellemzően 3-6 hetes kor között kezdődik 3-4 hónapos korra ér véget.

1., BÜFIZTETÉS
Mondhatni legfontosabb. Míg a baba el nem sajátítja a helyes szopási technikát, addig bizony levegőt is nyel, melynek ki kell jönnie.

Ne várjuk meg míg a baba nagyon éhes lesz, hiszen ez esetben nagyon mohón veti rá magát az anyamellre vagy cumisüvegre rengeteg levegőt nyelve mindeközben. Érdemes figyelni a baba éhség jeleit, és időben reagálni rá.

2., Helyes etetési pozíció
Lehetőleg nem teljesen vízszintes helyzetben egyen, hanem függőleges helyzetben, ülve, evés közben gyakran álljunk meg büfiztetni, ez jelentősen csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét.

3., Meleg
A meleg jótékony hatással van a vérkeringésre, amitől elernyednek az izmok, segít hasfájás esetén is. Erre több módszer is rendelkezésre áll: melegített meggy-, cseresznye-, szőlőmag párna pocakra helyezve, melegvizes fürdő, meleg törölköző, melegvizes palack, meleg gélpárna.

4., Tigris a fán tartás

5., Hason fektetés
Olykor segíthet pusztán az is ha hasra teszed (nem közvetlenül etetés után, de büfiztetést követően), hiszen hogy a baba súlya nyomja a pocakját, így a puki is könnyebben távozhat.

6., Adamo hinta, pihenőszék, hintaszék
Ezek az eszközök is segítségedre lehetnek. Van akiknek bejön, ha enyhébb hasfájásról van szó. Személyes tapasztalatom azonban az, hogy ezek egy szélgörcs esetén édeskevésnek bizonyulnak.

7., Ringatás, séta
Vannak olyan babák, akiknél nagyon bevált a karban ringatás, séta fel-alá a lakásban, vagy épp a lépcsőzés, miközben nézelődhetnek, miközben zötykölődhetnek ritmikusan. 🙂

8., Zene, fehérzaj hallgatása
Bátran hívd segítségül a porszívót, hajszárítót, legtöbb baba megnyugtatásánál segíthetnek. Természetesen ne közvetlen mellette működtesd, különben megijedhet tőle.

Ha inkább telefonról, számítógépről játszanál le neki ilyet, próbáld ki ezeket:

9., Szívverés hallgatása
Ez is nyugtatóan hat, hiszen 9 hónapon keresztül ezt hallgatta a pocakodban, ha ezt hallgatjátok nehezebb estéken, picit a magzati idejére emlékeztetheted:

10., Biogaia
Azt tapasztalom, hogy rutinszerűen írják fel a babáknak ezt a szert. A Biogaia probiotikum hasmenéses betegségben egyértelműen igazoltan hatásos és ajánlott, és csecsemőkori hasfájásban is kipróbálható (adagja napi 1×5 csepp). Kisbabáknál az anyatejes táplálás segíti a normál bélflóra kialakítását és megőrzését, így támogatja az immunrendszer érését.

A BioGaia Baby csepp egy, a BioGaia által szabadalmaztatott, a gyomorsavnak ellenálló baktériumtörzset, Lactobacillus reuteri Protectist tartalmaz, mely humán eredetű, anyatejből izolálták, és természetes élettere az emberi szervezet. Épp ezért inkább a tápszeres babáknak ajánlott a Biogaia adása.

11., Szélcső, lázmérőzés
Gyógyszermentes megoldás, nem addiktív, mégsem ajánlom rendszeres használatát. A végbél utolsó szakaszát ingerelve, székelési ingert váltva ki fejti ki hatását. Hosszabb távon alkalmazva ezt az ingert „megszokva” és az eszközt elhagyva nehezebben fog kakilni a megszokott inger nélkül a baba. Ha 100%-os anyatejes a baba és napokig nincs széklet, amúgy jókedvű, könnyen kakil, nem szükséges ezen eszközök alkalmazása, mert az anyatej minden cseppjét felhasználja a szervezet!

12., Nyugi póz
Melyet Dr. Robert Hamilton gyermekorvos nevéhez köthető, ide kattintva nézheted meg:

13., Hordozó, pólya
Az anyaméhben tapasztalt szűk helyre és melegségre fogja emlékeztetni, ami megnyugtatja a csecsemőt és segít a hasfájás megszüntetésében.

A sírósabb, pocakfájós picikéknél érdemes kipróbálni a pólyát, hogy úgy érezze, mintha még az anyaméhben lenne vagy hordozd őt kendőben, hogy érezze a közelséged és teremts számára nyugodt légkört. Hordozókendő megkötéséhez érdemes segítséget kérni, utána már könnyen fog menni. 🙂

14., Tejcukor bontásának nehezítettsége esetén (laktáz enzim): colief, lactase comfort ( tünetek esetén, kólikás hasfájás esetén nem adjuk)

Akik ismernek hogy természetes dolgok híve vagyok és csak utolsó utáni helyzetben nyúlok patikai szerhez, gyógyszerhez. A tejcukor lebontása okozhat a babáknál nagy gubancokat, hiszen a nem megfelelően lebontott laktóz erjedésekor gázok szabadulnak fel, melyek feszítik a beleket. Csak akkor adj neki ilyen szert- gyermekorvossal konzultálva, ha a a kólikás hasfájás tünetek mellett a kaki híg, zöld, habos, kirobbanóan ürül. Ez ugyanis a laktózintolarencia tipikus tünete. Anyatejes táplálás esetén érdemes mellőzni a tehéntej fogyasztását, és etetés előtt adni a laktáz enzimet a babának. Többnyire átmeneti állapot, idővel elhagyható, amint fejlettebbé válik a pici emésztőrendszere.

+1 Természetesen a végére hagytam a számomra legkedvesebbet, a BABAMASSZÁZS hasfájás esetén alkalmazandó fogássorát, mely legtöbb esetben segít, természetes, mindig kéznél van, nem csak hasfájás esetén segít és a lényeg hogy MŰKÖDIK!

Itt férhetsz hozzá:

Boldog babázós (és persze minél kevesebb hasfájós) időszakot kívánva,

Annamari

Tóth Annamari

Konduktor-óvodapedagógus, okleveles babamasszőr, babamasszőr oktató és kismamamasszőr

Megosztás:

Facebook
Olvass még tovább

Kapcsolódó cikkek:

Mivel (ne) masszírozzunk?

A babák bőre jóval vékonyabb és érzékenyebb mint a miénk. Kellemetlen érzés lenne számukra, ha dörzsölné kezünk a bőrét. Testápolók azért nem ajánlatosak, mert gyorsan

Mikor, hol masszírozzunk?

Kísérletezzünk, tapasztaljuk ki, melyik a legmegfelelőbb idő és hely számunkra. Mindenkinek egyéni, napi rutinhoz alkalmazkodva. Reggel jó alkalom lehet, mikor jóllaktunk és egész nap előttünk

A babák alvásigénye

Az alvás megtanulható képesség. Az alvás elősegítésére különböző trükkök léteznek, a legalapvetőbb, hogy kialakítsuk az étkezések, az alvási szakaszok, az ébrenlétek rendjét, ritmust és ezzel

14+1 tipp hasfájás ellen

Az anyaméhben a magzat bélrendszere természetesen steril. A bélflóra kialakulása már a születés pillanatában megkezdődik: amikor a gyermek áthalad a szülőcsatornán, az anya hüvelyében és

Masszázs különböző életkorokban

A gyerekek különböző életkorokban máshogy reagálnak a masszázsra. A legjobb amit ilyenkor tehetünk, hogy megengedjük hogy ő szabályozhassa a folyamatot. Lentebb pár korszakot felvázolok, amikor